TEXTILFEST Workshop 4 Smygmaskvirkning med Anna Lindmark

Arrangör Textilfest, Handens hus, Skellefteå kommun
Tid 2023-04-02 09:0012:00
Plats Medlefors folkhögskola Medleforsvägen 2, Skellefteå, Skellefteå
TEXTILFEST workshop 4 Smygmaskvirkning, Anna Lindmark
 

4. Smygmaskvirkning
Ledare: Anna Lindmark
Tid: 9:00-12:00
Kostnad: 400 kr för workshop inkl förmiddags fika. Vill du lägga till lunch kostnad 200kr, kryssar du i det vid anmälan.
Obs! Workshopen betalas med swish vid ankomst på workshopdagen.
Vid avbokning senare än 7 dagar innan workshop är avgiften 100kr. Epost: handens.hus@skelleftea.se eller sms till 070-6773339.

Kursbeskrivning:
Anna visar det som kallas en modern utveckling av den traditionella smygmaskvirkningen. Ni  använder inte den traditionella platta virkkroken utan en vanlig rund virknål, extra spetsig, i stor storlek. Anna visar de mest grundläggande maskorna: smygmaska i främre maskbågen, smygmaska i bakre maskbågen, smygmaska i tredje maskbågen. Hon visar rundvirkning och vändvirkning. Ni börjar virka en handledsvärmare där olika moment ingår: resårvirkning, hopvirkning av två sidor, rundvirkning i främre maskbågen, varvräkning. Denna provmodell görs i ett tjockt garn för att det ska vara så lätt som möjligt att se vad man gör. Alla deltagare får en instruktion på papper att behålla.

Material/verktyg/erfarenhet att ta med sig:
50 g garn i tjockleken ca 100-200 meter/100 gram. Det går bra att lägga ihop mindre mängder av flera olika färger.
Du bör ha erfarenhet av virkning i någon form.

Presentation av Anna Lindmark:
Anna Lindmark, boende i Bygdsiljum i utkanten av Skellefteå kommun, är en hängiven virkare som vill utforska virkningens alla möjligheter och omöjligheter. Under den virkresa det har blivit med åren har hon gjort både upptäckter och uppfinningar. Virkning är inte en enhetlig teknik utan kan användas på många olika sätt. Flerfärgsvirkning och smygmaskvirkning är kanske de tekniker som hon ägnat sig särskilt mycket åt. Hon vill visa att man med den moderna utvecklingsformen av smygmaskvirkning kan virka både tunt, mjukt och elastiskt och att virkning överhuvudtaget kan användas till användbara saker och inte enbart är pynt och dekoration.