TEXTILFEST Workshop 2: Sticka flätor, grundkurs, Ivar Asplund

Arrangör Textilfest, Handens hus, Skellefteå kommun
Tid 2023-04-02 09:0016:00
Plats Textilfest på Medlefors folkhögskola Medleforsv 2, Skellefteå, Skellefteå
Fullbokad
TEXTILFEST workshop 2 Sticka flätor, grundkurs, Ivar Asplund
 
Reservplats workshop 2 Sticka flätor
 

2. Sticka flätor, grundkurs
Ledare: Ivar Asplund
Tid: 09:00-16:00
Kostnad: 950 kr för workshopdag, lunchbuffé, fika förmiddag och eftermiddag
Obs! Workshopen betalas med swish vid ankomst på workshopdagen.
Vid avbokning senare än 7 dagar innan workshop är avgiften 300kr. Epost: handens.hus@skelleftea.se eller sms till 070-6773339.

Kursbeskrivning:
Flätor passar till alla möjliga slags projekt och är betydligt enklare att sticka än man kanske tror vid första anblicken. Man får mycket effekt för lite ansträngning – dessutom är de roliga att sticka! På den här kursen får du sticka några olika prover för att testa olika slags flätmönster.

olika slags flätmönster
vändbara flätor
falska flätor
olika övergångar från resår till flätor
hur olika garnkvaliteter påverkar resultatet
läsa diagram
prova att rita och teststicka egna flätmönster
Material/verktyg att ta med sig:
Garn: Helst ullgarn, enfärgat och gärna ljust. (Undvik i alla fall sådant som svart och mörkblått, för då syns inte mönstren så tydligt.) Sammanlagt går det åt ca 50-100 gram beroende på hur drygt garnet är, så det är ett bra tillfälle att använda restgarner – och de kan gärna vara i olika kvaliteter. Garntjockleken är inte så noga, men för den som vill ha förslag tycker jag att Peer Gynt är ett bra garn och skulle välja 3½ eller 4 mm stickor till det.
Stickor: Välj sticktjocklek som passar till garnet. Vi kommer att sticka prover fram och tillbaka, så det går bra med raka jumperstickor eller att vändsticka på rundsticka, vilket du föredrar. Dessutom behöver du en flätsticka eller en extra strumpsticka (samma tjocklek som stickorna eller lite tunnare).
Penna, gärna blyerts och ett sudd för säkerhets skull.

Presentation av Ivar Asplund:
Ivar Asplund är stickentusiast sedan femårsåldern. Han är lärare i grunden (språk), och sedan ett tiotal år håller han stickkurser i olika tekniker. Så kan det gå! Han är ofta på HV Skola i Stockholm, men reser också runt som sticklärare – från Bornholm i söder till Kiruna i norr. Han har även skrivit två böcker, Sticka flätor och Sticka från grunden (Bonnier Fakta). Ivar stickar helst tröjor, men har inte någon särskild favoritteknik utan uppskattar variation: flätor, tvåändsstickning, spets, flerfärgsstickning, patentstickning, lyfta maskor …
Alla tekniker är lika roliga att fördjupa sig i, och som tur är tar det aldrig slut.
På Instagram heter han @asplundknits och i rätt många år bloggade han oregelbundet på www.asplundknits.blogspot.se