Naturlig färgning på tyg

Arrangör slow creations och Textil Gotland
Tid 2019-07-31 10:0016:00
Plats Hemse/Gotlands folkhögskola, Storgatan 11B, 623 50 Hemse

Eventet stängt för nya bokningar

KURS I NATURLIG FÄRGNING

Få en inblick i naturlig färgning på en kurs med slow creations (Petra), kreatör, färgare och fotograf. Arrangör: Textil Gotland.

Tillsammans förvandlar vi "skräp" som överblivna lökskal, rödkål, blåbär, blomrester och rostiga spikar till skatter i form av färg på tyg. Huvudfokus är på metoden paketfärgning (på engelska bundle dyeing). Resultaten blir oväntade och unika. Vi kommer även att färga med klassiska färgämnen som koschenill och andra naturliga färgämnen.

Nu börjar många färga naturligt igen. I naturlig färgning kan intresset för slöjd, hållbarhet, mode, konst, design och aktivism förenas.

Välkommen att experimentera på provbitar i olika material och en tygkasse i ekobomull. Bitarna kan du sedan till exempel brodera på eller skapa något annat av. Du kan även färga in plaggdelar till en så kallad Easy Piece! Kan ett plagg rädda världen? Vad är äkta klädkultur? Kan mode vara demokratiskt? Kan mode vara en positiv samhällskraft? – hur skulle det i så fall se ut? Easy Piece strävar efter att bli en kreativ katalysator för mjuk förändring. Att generera schyssta plagg som är i omlopp länge som kan bytas, lånas, lagas och hyras. Se hemsidan där du kan hitta ett gratis mönster. Totalt finns mönster från småbarn till XXXL.

Plats Gotlands folkhögskola, Hemse

Tid: onsdagen 31 juli kl 10.00-16.00. Fika på för förmiddag och eftermiddag ingår, medtag egen lunch. Max 12 deltagare, bindande anmälan här senast 25 juli. 


500 kr för dig som inte är medlem i Textil Gotland, 400 kr för medlemmar, OBS! de två olika anmälningsknapparna. 

Materialkostnad tillkommer (70 kr), dvs jag rekommenderar att du använder de tyger som jag har förberett (betat), men det går bra att ta med sig egna tygbitar också (max storlek 25 x 25 per tyg) i form av t ex gammalt lakanstyg, linnetyg, ylletyg och sidentyg. 

Du får också gärna ta med färgmaterial om du vill: rens från trädgården i form av färgstarka blomblad, gula samt röda lökskal, blåbär, rabarberrot, rödkål, färska björklöv, avokadoskal samt avokadokärnor (torkade skal och skivade kärnor; låt dem ligga luftigt tills kursen).


Mer information

Före 1850-talet var alla garner och tyger färgade på naturligt sätt – med växter, jordpigment och även djur som koschenill-lusen och en för oss idag nästan ofattbar kunskap om hur dessa naturliga ämnen kan färga textil på ett sätt som inte skadar naturen. Att vara textilfärgare var i flera tusen år ett ofta manligt yrke med hög status. När de syntetiska textilfärgerna kom på 1800-talet gick mycket av kunskapen förlorad på många håll. Nu försöker vi återta kunskapen och utforskar hur vi kan färga på ett mer hållbart sätt. På kursen fokuserar vi på vad du kan använda från ditt kök, trädgården, naturen omkring oss och stadsmiljön. Genom att sakta ner, stanna upp och lägga märke till vad vi har omkring oss, blir vi medvetna om möjligheterna vi omges av till att skapa färg på textil. Att färga naturligt är att göra rum för långsamma, oförutsägbara processer som speglar livet självt.

Petra inbjuder på sina kurser till samtal, fika och möjlighet att med minsta möjliga miljöpåverkan skapa färger på tyger, inspireras och utbyta erfarenheter. Förutom att färga naturligt gör Petra kläder och är aktiv inom foto. Varmt välkomna! 

Frågor? petrasthlm@hotmail.com
Tel 073-615 33 59

Vem är slow creations?

Det är Petras artistnamn, bosatt i Stockholm med lägenhet i Burgsvik (mamma var från Havdhem) och hon gick sommaren 2014 Sveriges första universitetskurs i naturlig experimentell färgning på Högskolan för design och konsthantverk (på Stenebyskolan, Dalsland). Hon är medlem i Stockholms läns hemslöjdsförening. Hon är också teammedlem i ReFashionReFood och har hållit workshops sedan 2015 i Stockholm, Borås, Piteå , Göteborg, Tokyo och Berlin.

Titta gärna in på slow creations Instagram

ReFashionReFood är ett internationellt do-it-yourself-nätverk av formgivare, konstnärer, forskare, studenter och aktivister som jobbar kreativt på gräsrotsnivå för att ställa om från ohållbar, snabb massproduktion och konsumtion av kläder och skräpmat till autentiska kläd- och matkulturer med förankring i livskvalitet och identitet. ReFashionReFood arrangerar återkommande events bland annat i Berlin, men även i Sverige.