Flerfärgsvirkning

Arrangör Jakobgården och Rät & Avig
Tid 2019-08-09 13:002019-08-10 17:00
Plats Överkalix
Flerfärgsvirkning
400 kr

Flerfärgsvirkning


Ledare: Maria Gullberg
9-10 aug

Plats: Överkalix

Pris: 1900:-
Anmälningsavgift 400:-, resten faktureras innan kursstart. Bindande anmälan.

Maria Gullberg är erfaren ledare och flerfärgsvirkare. Hon är utbildad på Konstfack och är den ledande förnyaren av virkningen i Sverige. Hon har under åren utvecklat tekniken och experimenterat fram nya och spännande strukturer och mönster. Hon är verksam som formgivare och inspiratör med både kurser och utställningar och har gett ut böckerna:

Tid att virka, Hemslöjdens tidskrifter 1998
Virka muddar, Hemslöjdens förlag, 2007
Virktekniker, Hemslöjdens förlag, 2013
VIRKA!, Hemslöjdens förlag, 2013
Virkad mönstermagi, Hemslöjdens förlag, 2017

Info från Maria:

Flerfärgsvirkning är en av de äldsta kända virkade teknikerna i Norden. Längs kusten i Norrland och långt in i landet, troligen även i många delar av Mellansverige, har karlarna använt pälsband (pälslist) som var ett långt och brett band som höll ihop stora pälsar av varg-, get-, får- eller hundskinn. Man lade det utanpå pälsen runt halsen, i kors över bröstet och knöt runt magen. Framtill hängde de med årtal och initialer ofta försedda med frans.

Flerfärgsvirkning virkas med fasta maskor från rätsidan av arbetet vilket medför att man ofta använder tekniken när man virkar runt, som t ex en mudd, påse....... Den är lätt att virka dekorativa mönster i och man virkar med två - eller fler - färger/varv. 

Under kursen kommer du lära dig grunden för tekniken, dekorativ fläta, hur varv med smygmaskor kan användas som dekorativ avslutning eller mönstereffekt inne i arbetet. Även hur man får struktur genom att leka med nedtag av maskor, trädda effekter och färgbyten och få spännande resultat. Vi kommer även gå igenom hur man undviker mönsterförskjutning som annars alltid uppstår vid rundvirkning med flera färger. 

Vi kommer påbörja minst ett projekt under kursen - och är du ivrig så kan du påbörja fler!

Maria Gullberg på sociala medier:Katarina Karlsson 070-2728247
Ann-Britt Eklund 070-6772149