VÄRLDS PREMIÄR PÅ DOKUMENTÄREN UNDERDOGS

Arrangör Nuota AB, Piteå kommun och Filmpool Nord AB
Tid 2018-01-27 18:30
Plats Bio 3:an, Piteå
Mingel och biovisning
 

Välkommen på premiären av dokumentärfilmen UNDERDOGS.
Bio 3:an 18.30. Vi startar med mingel och lite smått och gott. 
Filmen startar 19.00.

I dokumentärfilmen UNDERDOGS följer vi landslags- och klubbspelarna Johanna Fällman och Emma Eliasson i deras liv på och utanför isen. Fällman är spelaren med erfarenhet av kall bänktid. Eliasson är landslagsspelare sedan hon var 14 år och har OS- silver och VM-brons på sin meritlista. Inför OS 2018 förändras deras hockeykarriärer drastiskt. 

Tillsammans med tolv spelare från damkronorna, skriver de ett mail till landslagsledningen och vädjar om bättre villkor. De ber inte om högre lön, de ber om att få bli behandlade med ett högre mänskligt värde. Efter mailet blir Emma Eliasson, som håller i pennan, petad från landslaget.

Inför VM 2017 strejkade USA:s damlandslag för högre arvoden. Här i Sverige är Damkronornas ersättning under landslagssamlingar 0 kronor. För ett par år sedan hade de 200 till 250 kronor per dag. Den ersättningen togs bort med motivationen: ”hockeyspelare tjänar så bra”. 

Hela damlaget i Luleå Hockey/MSSK tjänar tillsammans mindre än vad den genomsnittliga lönen för en herrspelare i SHL är. De flesta klubblagspelarna i damlagen har ingen ersättning alls. Den bäst betalda damspelaren i Sverige tjänar 10.000 kr i månaden. Hon är även vald till världens bästa back 2017.