Det kunde varit vi

Arrangör MRF - Filmfestival för mänskliga rättigheter
Plats Hagabion, Göteborg
Det kunde varit vi
 

Efter succén med Catwalk är Emma Örtlund och Ida Johansson från Glada Hudik-teatern två av landets mest älskade filmpersonligheter. Nu är de tillbaka i filmen Det kunde varit vi.I en bedagad husbil ger de sig ut på vägarna tillsammans med Pär Johansson, för att ta reda på hur det var att leva med en intellektuell funktionsnedsättning i en annan tid. En tid då Sverige var världsledande inom rasforskning och det utfördes fruktansvärda experiment på Vipeholmsanstalten.
Under resan får Emma, Ida och Pär hjälp av experter som Ola Larsmo, Elin Bommenel och Kalle Lind. Det kunde varit vi är en berättelse om upprättelse, men också om mod och livsglädje.

Regi: Björn Tjärnberg, Rebecca Brander Land: Sverige 2024

Längd: 91 min Språk: svenska


Efter filmen: Rebecca Brander är regissör, fotograf och producent. Hon har bl. a medverkat som fotograf i skapandet av Catwalk – Från Glada Hudik till New York och just nu är hon aktuell som regissör och manusförfattare till filmen Det kunde varit vi som beskriver hur det varit att leva med funktionsvariation ur ett historiskt perspektiv. Rebecca kommer att finnas på plats efter visningen av Det kunde varit vi på Hagabion.