Författarkurs 3 PROFFS: Manus, lektörsläsning och inspiration

Arrangör Författarkurs.se
Tid 2025-02-06 18:002025-05-26 19:30
Plats Distans, Online
Författarkurs 3 PROFFS
Platser kvar: 2
3200 kr

Denna kurs går på halvfart och räcker därmed en hel termin. Om du hellre vill ha en faktura går det bra att maila mig på jorun.moden@gmail.com Fullbokat? Maila för att stå på intresselista. 

Vill du lära dig att tänka som en lektör för att kunna vässa ditt eget manus inför utgivning eller genomföra ett lektörsutbyte? Författarkurs 3 på distans ger dig verktyg till att bearbeta ditt manus, lektörsläsning på ditt synopsis + ett urval sidor och massor av inspiration. Det här är en författarkurs som har fått högsta betyg från tidigare deltagare och jag hoppas att du ska bli lika nöjd. Du får både live-lektioner (via ZOOM) och tillgång till en lektionssajt. Klassrummet och din lärare kommer alltså hem till dig oavsett var du råkar befinna dig. 

Kursen berikas med helt nya föreläsningar varje termin. Du får ta del av samma program som populära Manusgruppen (som går parallellt i Stockholm). Det betyder att du kan gå Författarkurs 3 fler än en termin och hela tiden få nya verktyg. Alla verktyg från den tidigare kursen får du också med dig. Se programmet för detaljer. 

Kursbeskrivning
Författarkurs 3 på distans ger dig verktyg för att på egen hand utveckla och redigera ditt manus, samt lektioner om hur du genomför ett lektörsutbyte. Ambitionen med kursen är att du ska få med dig lektörsverktyg för författare. I redigeringsprocessen går vi in i en ny fas och därför betonar vi återigen vikten av inspiration. För att få fullt utbyte av Författarkurs 3, ska du ha gått Författarkurs 1 och 2 eller ha motsvarande kunskaper. Du får träna på lektörsutbyten med andra deltagare och möjlighet att knyta kontakter. 

Konsten att utbyta kritik, självredigering och feedback ingår i samtliga kurser. Alla får lektörsfeedback på upp till 3 texter eller totalt upp till 5.000 ord (vilket motsvarar drygt 20 boksidor). Deltagare med eget novell- eller romanprojekt får dessutom feedback på ett synopsis på upp till 2 sidor. Du kan boka ett extra lektörspaket med 5.000 ord till om du skriver ymnigt och önskar dig mer feedback.  

Målgrupp: Författare som vill skriva fiktion (novell, roman eller självbiografi). Du skriver på avancerad nivå och/ eller har gått Författarkurs 1 & 2. Samtliga deltagare ska ha med sig ett skönlitterärt skrivprojekt (novell eller roman).
Pris: 3.200 kr inklusive utförlig kursdokumentation.
Tidsestimering: 3 – 5 timmar per vecka beroende på individuell takt och ambition. Kursen ges på halvfart under en hel termin, med minst två extra veckors tillgång till lektionssajten.

Kursplan – en överblick

6 februari - LEKTION 1
Lektionssajten: Uppvärmning. Genomgång av att utbyta kritik. Att samarbeta kring manus. Alla postar sina synopsis i skrivarlyorna.
Seminarium via ZOOM: Författarplanering + Det finns bara 7 berättelser. 
Vilka mål och milstolpar vill du sätta upp för våren 2025 och hur kan vi andra i gruppen hjälpa dig att nå dessa, inklusive kursledaren? Vi hämtar också inspiration från teorin om 7 berättelser - ibland sägs det att det bara finns sju grundläggande historier. Låt oss ta en närmare titt på dessa och utmana teorin! Bonus: Ouroboros och strukturer för olika typer av projekt för alla som önskar sig det.

20 februari - LEKTION 2
Lektionssajten: Ouroboros – en kompass för att granska manus.
Seminarium via ZOOM: Keep or kill your darlings? Vilka älsklingar ska vi döda och vilka kan vi rent av behålla? Det finns älsklingar på både idénivå och språklig nivå. Några av de tokigaste kan bli till ikoniska idéer eller till ett förlösande skratt. 
Bonus: Redigering, lektör och redaktör.  Vad kan du göra på egen hand för att ditt manus ska hålla för att gå genom nålsögat hos ett bokförlag? Hur ser redigeringsprocessen ut hos ett bokförlag? 

13 mars - LEKTION 3
Lektionssajten: Scenteknik, driv mm.
Seminarium via ZOOM: Släkten är värst. Uttrycket “Släkten är värst” står för att familjemedlemmar ibland kan bete sig jävligare än någon annan.  Hur kan vi använda familjeroller i skrivandet? Finns det någon matriark, patriark eller kanske en narcissist som håller i alla trådar och utser både favoriter och syndabockar? Och vem är släktens svarta får? Det kan också finnas släktingar som i stället är allierade och vänner.  

27 mars - LEKTION 4
Lektionssajten: Stryka och förhöja.
Lektörskunskap. Bonus: Vanliga fallgropar i manus.
Seminarium via ZOOM: Arkitektur för kapitel. 
Du får lära dig att forma ett kapitel eller en scen med hjälp av arkitektur som metafor. Precis som en roman som helhet kan ett kapitel planeras så att en effektiv dramaturgisk framåtrörelse uppstår. Det kan ske genom intuition, men också mer medvetet. Vi tittar på konsten att skriva effektiva ingångar, hur man håller tråden i ett kapitel och olika alternativ för att lockar läsaren vidare till nästa rum i handlingen.

10 april - LEKTION 5
Lektionssajten: Bokbranschen. Bonus: skrivtävlingar.
Seminarium via ZOOM: Språkdräkt för karaktärer.  
Att gestalta en karaktär genom dialog är en konst men kan också vara ett nöje. Du får studera hur du kan skapa en unik språkdräkt för var och en dina karaktärer. Se till att replikerna speglar karaktärens personlighet och lär dig knep för att snabbt ge karaktärer olika röster. Du som vill skippa att ge karaktärer olika röster får också några tips. Vi betraktar dessutom minigestaltningarna mellan replikerna, också lite slarvigt kallade för fluff.

1maj - LEKTION 6
Lektionssajten: Guerillamarknadsföring för författare.
Seminarium via ZOOM: Att kasta in ord i mörkret.  Vad händer i läsare när de tar emot våra ord? Det har mästarredaktören Peter Gelfan tagit reda på - och under den här lektionen testar vi hans upptäckter i vårt eget skrivande. Du får lära dig att se texten utanför ditt eget perspektiv - det vill säga hur den får nytt liv i läsaren. Ju mer engagerad läsaren är, desto mer tillfredsställd. Du får också lära dig nya trick om gestaltning och hur du lämnar utrymme för läsaren att andas, reflektera och leva sig in i din text.

15 maj - LEKTION 7
Lektionssajten: Flow och inspiration. Knyta ihop och planering framåt. 
Seminarium via ZOOM: Bokförlag, hybrid eller egenutgivare? 
Vi går igenom de olika utgivningsformer som finns och Jorun delar med sig av vårens trendspaning inom bokutgivning. Utgivna medlemmar i Manusgruppen berättar om sina erfarenheter och tar med sina böcker. Avstämning av samtliga bokprojekt i Manusgruppen - hur kan var och en nå sina mål?

Lärare och kursdeltagare delar ut sista omgången feedback.

fika för skrivarkurs

Allt det här får du
Kursen pågår under en hel termin + minst två extra veckors tillgång till lektionssajten. Vi ses live via ZOOM i en timme varannan vecka för gemensam lektion, övningar och diskussioner. Deltagarna har också möjlighet att diskutera sina projekt en halvtimme innan lektionen börjar. Du får också lektionsmaterial på lektionssajten, plus ett antal bonusmaterial med guider och tips, samt kortfilmer. Lektionen består av en teoridel, övningsuppgifter, samt diskussion. Du har också en egen skrivarlya där du får personlig feedback på egna texter från både kursledaren och andra deltagare.  Förväntad studietid är 3 – 5 timmar per studievecka.

Live-lektionerna på ZOOM spelas in så att du kan följa vad vi gick igenom på andra tider om du inte hade möjlighet att delta. Du får gratis ZOOM-träning om du behöver. Det går bra att vara med men jobba enskilt om du föredrar. Då ser du lektionen men har kamera och mikrofon avstängda. Du som deltar enskilt kan skicka meddelanden till gruppen. Det går också bra att växla mellan att jobba i grupp och enskilt. 

Zoominarier följande datum 18:00 - 20:00
Start den 6 februari 2025. Därefter ses vi den 20 februari, 13 mars, 27 mars, 10 april, 1 maj och 15 maj. 

Boknings
villkor:  Bokningen är bindande, men om deltagaren blir sjuk eller råkar ut för en olycka, återbetalas hela kursavgiften mot uppvisande av läkarintyg. Om deltagaren avbokar av andra skäl återfås inte bokningsavgiften. 

Varmt välkommen med dina frågor, funderingar och anmälan till jorun.moden@gmail.com!