Salong ZONEN - Författarkursen som också är en fest

Arrangör Författarkurs.se - Jorun Modén
Tid 2024-09-11 19:002024-11-20 21:00
Plats La Petite Mort, Karlaplan, STOCKHOLM, Stockholm
SALONG ZONEN - Hela terminen (spara 300 kr)
3500 kr
1. TILL SPANING EFTER DEN TID SOM FLYTT. 11 september.
475 kr
2. FÖREBÅDA OCH PÅMINNA. 18 september.
475 kr
3. BLAND HELGON OCH DEMONER. 25 september.
475 kr
4. TYSTA LEKEN BÖRJAR NU. 9 oktober.
475 kr
5. HÖGLÄSNINGENS KONST. 16 oktober
475 kr
6. DJÄVULEN SITTER I DETALJERNA. 6 november.
475 kr
7. KOMPLICERAD. 13 november.
475 kr
8. BLI DIN KARAKTÄR. 20 november.
475 kr

Välj mellan att boka hela terminen eller enstaka biljetter. Om det är fullbokat kan du maila jorun.moden@gmail.com för att stå på kö.   

SALONG ZONEN är en är en författarsalong för kunskap, inspiration och flow. Vi skapar den värld vi själva längtar efter, inspirerad av svunna tiders litterära salonger. Du får verktyg till ditt skrivande, spännande samtal och högläsning i smakliga portioner.  Möjlighet att boka bollplank kring romanprojekt finns på plats. Välkommen till en magisk sfär för skrivande själar - det här är författarkursen som också är en fest! 

Samtliga träffar äger rum klockan 19:00-21:00 i den inspirerande miljön på La Petite Mort vid Karlaplan. Du ska ha med dig papper och penna eller en fulladdad laptop, och ett öppet sinne.  Din värdinna blir författaren Jorun Modén, en av Sveriges mest anlitade skrivlärare.
Varje onsdagkväll omfattar en föreläsning med minst en skrivövning och möjlighet att ställa frågor.  Läs hela programmet nedan.


TILL SPANING INFÖR DEN TID SOM FLYTT
11 september 19:00 - 21:00
Välkommen till den litterära salongens tradition och själen i Salong Zonen! Kvällens tema blir skrivtid. Här skapar vi ett eget rum för samtal, utbyter tankar om skrivandet och kommer igång med våra skrivprojekt. Vi leker med skrivövningar som låter oss utforska kreativa ådror, samt ljusa och mörka sidor hos oss själva.   

FÖREBÅDA OCH PÅMINNA - stärk din röda tråd
18 september 19:00 - 21:00
Alla har vi hört hur viktigt det är att skapa en röd tråd, men det är inte alltid så enkelt i praktiken. Under den här lektionen studerar vi hur vi kan förebåda och påminna för att inte hamna för långt från röda tråden. Vi söker efter olika sätt att gestalta röda tråden och romanens huvudfråga, till exempel genom symboler, rekvisita, skeenden, ledtrådar, repliker och tankar. 

BLAND HELGON OCH DEMONER
25 september 19 - 21:00
Vi och våra läsare kan reta oss på helgon och bli förtjusta i en demon. Under denna träff utforskar vi våra karaktärer: deras roller, relationer och antagonister. Vad är en triad och hur kan den användas för att skapa dynamik i ditt skrivprojekt? Hur balanserar vi våra karaktärer så att de får olika egenskaper som kan uppfattas som mörka och ljusa? Vikten av att ge din karaktär en värdig antagonist, antingen yttre eller inre. Dessutom pratar vi om karaktärstwisten: när en helgonliknande karaktär gör något ondskefullt, eller när den demoniserade karaktärern uppvisar en god sida. 

TYSTA LEKEN BÖRJAR NU
9 oktober 19:00 - 21:00
Albert Mehrabian kom under en studie fram till att människan uttrycker sig till 55% icke-verbalt, 38% med röst och tonfall och 7% med ord. Allan och Barbara Pease upptäckte att den som vinner en kraftmätning på telefon inte nödvändigtvis gör det öga mot öga. Carol Kinsey Goman har i sin tur specialiserat sig på gester som ger nyanser till det vi säger. Under den här lektionen använder vi oss av människans ickeverbala språk för att bli skickligare på gestaltning. 

HÖGLÄSNINGENS KONST
16 oktober 19:00 - 21:00
Vi studerar denna afton knep för att bli skickligare på högläsning. Högläsning kan som bekant hjälpa dig att skriva bättre dialog och vässa din stil, men det är också värt att odla själva konsten att högläsa. Inte nödvändigtvis för att läsa in sin egen bok (även om det är en möjlighet), utan framför allt för att en författare har nytta av att kunna citera ur sin egen bok, läsa några sidor utan att omgivningen somnar eller hålla en föreläsning. 

DJÄVULEN SITTER I DETALJERNA
6 november 19:00 - 21:00
Vi överlistar det gamla ordspråket tills det visar sig lättare än du trodde att hitta de träffande detaljerna. Både för att berika din stil och din gestaltning. Nöj dig inte med att ge en karaktär gröna ögon, utan se till att du vet exakt vilken nyans, eller vilken liknelse du ska använda. Ska det vara en blick i samma nyans som solljuset i ett lövträd, glas polerat av havet eller oliver i olja? Vi övar på både utseenden och i miljöer. Du får också alternativ till att salta texter med alltför många adjektiv (även om det finns sällsynta tillfällen då en adjektivtårta kan bli helt fantastisk).

KOMPLICERAD
13 november 19:00 - 21:00
Det ska ju vara så fint att skriva enkelt och elegant, men denna afton firar vi den kreativitet som kan uppstå kring komplicerade tankar, meningar och ord. Kan det finnas en vits med att använda ord och uttryck som läsaren får förundras över och lära sig? Som Faulkner en gång lär ha sagt: Hemingway är inte känd för att använda ord som skickar läsaren till en ordbok. Vi studerar konsten att vara komplicerade utan att bli pretentiösa eller vaga och skriver poesi, prosalyrik och starka känslor. 
BONUS: Självredigering  

BLI DIN KARAKTÄR
20 november 19:00 - 21:00
En kväll om inlevelse i din karaktär, samt vad kläder och rekvisita betyder för din protagonist. Denna afton utmanar dessutom vi varandra att klä sig som sina karaktärer. Ditt uppdrag är alltså att (så gott det går) klä dig som en av dina karaktärer. Det behöver inte vara en komplett utklädnad, utan kan räcka med exempelvis en hatt, ett par handskar, en klocka eller en jacka. Som igångsättande övning kan du fundera över vad din har karaktär i garderoben, till exempel: a) något gammalt b) arbetskläder c) vardagsplagg d) festkläder e) ett felköp.

SPARA DATUMEN 
I händelse av förkyld kursledare har vi reserverat en extra kväll. Håll gärna denna kväll fri.  
27 november. 

ÖVRIG INFORMATION
Deltagarna får gärna utbyta texter mellan träffarna. Jorun Modén ger bollplank på plats, men om lektörsläsning önskas sker det separat och i mån av tid. Om du missar en lektion kommer du att få ta del av material och en övning via mail. 

Förfriskningar och tilltugg serveras, lite olika beroende på kvällens tema. Om du har allergier eller speciella önskemål går det fint att ta med dig något att förtära. 

Klädseln är valfri men i den fantastiska miljön på "La Petite Mort" passar det fint att klä upp sig


Kvällens första del (med föreläsning) spelas in så att den som råkar missa ett enstaka tillfälle kan ta igen det. Inspelningen kommer att vara exklusiv för deltagarna i evenemanget. Om du råkar bli sjuk kan du välja mellan att lyssna live via ZOOM eller ta del av inspelningen efteråt. 

Du ska vara minst 18 år för att delta i denna kurs. Lokalen ligger en trappa ned utan hiss. Hund förekommer i lokalen. Så bokar du
Du bokar enklast på denna sida (med säkert bank-ID) och får ett kvitto där momsen framgår samtidigt som en kopia skickas till arrangören. Om du hellre vill få en faktura och möjlighet att dela upp betalningen är du välkommen att kontakta jorun.moden@gmail.com 
Några dagar innan första träffen får du ett mail som påminnelse men skriv gärna upp alla datum redan nu. 

Bokningen är bindande. I händelse av sjukdom som tvingar dig att avbryta kursen, får du mot uppvisande av läkarintyg tillbaka pengarna för de tillfällen du missar. Alternativt kan du välja en fribiljett till en likvärdig författarkurs hos Jorun Modén. 

Välkommen till en magisk sfär för skrivande själar!