Skriv fantastik DISTANS: Fantasy, SF, skräck och magisk realism

Arrangör Jorun Modén - Författarkurs.se
Tid 2024-09-12 19:002024-12-12 21:00
Plats DISTANS - via ZOOM och lektionssajt, Online
EARLY BIRD: Endast 5 biljetter till detta pris. 300 kr rabatt.
Platser kvar: 2
2900 kr
Skriv fantastik - Författarkurs på distans för dig som skriver fantasy, SF, skräck och magisk realism
Platser kvar: 5
3200 kr

På denna sida bokar du SKRIV FANTASTIK PÅ DISTANS - kursen för dig som vill skriva fantasy, magisk realism, scifi eller skräck. Om du vill ha en faktura som du betalar närmare kursstart eller får dela upp, kan du mejla jorun.moden@gmail.com

Vill du skapa egna världar eller vrida på verkligheten ett snäpp? Hitta på ett magiskt system eller utforska en filosofisk fråga genom fantasy? På skrivarkursen "Skriv fantastik" tar vi fantasy, SF och magisk realism samt skräck på största allvar och till nya nivåer. Du får lära dig vad du behöver tänka på vid ett världsbygge och hur du hittar rätt typ av dramaturgi till ditt skrivprojekt, men också hur du väcker känslor och förtrollar läsaren med din stil.

Kursen ges via ZOOM, men du får även tillgång till en lektionssajt med en egen skrivarlya. Varje tillfälle spelas in och om du missar lektionen får du både en inspelning och en presentation (levereras som PDF) för att ta igen lektionen. 

Lektörsläsning
I kursen ingår ett lektörspaket omfattande ett synopsis på 1-2 sidor + 1-3 kapitel på sammanlagt max 5.000 ord. 

Kursplan i ett nötskal
Vi går igenom verktyg som tar dig genom hela skapelseprocessen: från idé till publicerad roman. I kursen ingår Hjältens resa som kompass och modell för en berättelse - den kan användas till alla typer av historier men lämpar sig lite extra bra för fantastik. Dessutom får du lära dig att använda arketyper för att vända och vrida på karaktärer som får liv och nerv. Du lär dig skrivandets hantverk, men får också ta del av inspiration från ikoniska författare inom fantastik. När vi studerar tekniker för fascinerande karaktärer och effektiva kapitel hämtar vi till exempel knep från rollspel. Du får också veta hur du vässar din scenteknik och håller läsaren som klistrad.  

Din lärare blir författaren Jorun Modén som skriver magisk realism, fantasy och SF - ett stort antal av hennes tidigare elever är nu utgivna.  

Kursen omfattar sju zoominarier och pågår under hela höstterminen 2024. Läs hela programmet längre ned på sidan. 

LEKTION 1: Idéer, skrivtid och rutiner
Skapa en värld + Hjältens resa
Välkommen att presentera ditt skrivprojekt - eller att sätta igång med ett nytt. Vi jämför olika utgångspunkter och teman för att skriva fantastik. Vi hjärnstormar, fyller idégarderoben och leker med tekniker för att flödesskriva, till exempel att skrivsprinta. Välja målgrupp, perspektiv och tempus.

Du får professionella verktyg till ditt världsbygge och kunskaper om dramaturgi. Vi går igenom Hjältens resa, en teori som ofta passar till att skriva fantastik, och passar på att utforska dramaturgiska modeller med inspiration från sagor. Målet är att du ska kunna planera din berättelse och fängsla din läsare från början till slut.

LEKTION 2: Arketyper och masker (hör ihop med Hjältens resa)
Med hjälp av arketyper skapar vi minnesvärda karaktärer – men vi går också igenom knep för att se till att läsaren verkligen bryr sig om dina karaktärer. Arketyper kan dessutom varieras i det oändliga med hjälp av masker och kontraster. Bonusmaterial: Verktyg för att skapa karaktärer med hjälp av karaktärsblad och tärningar. 

LEKTION 3: Berättarknep och magi
Om du vill använda magi eller leka med övernaturliga teman, behöver du fundera ut vilka villkor och regler som ska gälla. Magi som alltid fungerar och under vilka omständigheter som helst blir sällan spännande nog. Vi genomför en workshop där du lär dig att höja spänningen på flera sätt: med hjälp av berättarknep, polaritet och priset för magi.

LEKTION 4: Rollspelens mästare - Scenteknik och rekvisita
Många fantastikförfattare - däribland Jorun Modén - har någon gång spelat rollspel i olika former. Du får med dig berättarteknik och de bästa knepen från rollspelens värld för att skapa både en helhet och kapitel som håller läsaren som klistrad. Ingen tidigare erfarenhet av rollspel behövs. Passa på att vässa ett kapitel, eller skriv ett nytt.

LEKTION 5: 25 april: Gestalta som Octavia
Gestaltning och exposition. Precis som inom vilken genre som helst behöver du som skriver fantastik kunna gestalta för att se till att skrivandet kommer till liv. Du behöver också se upp så att du inte råkar infodumpa. Lösningen stavas återigen gestaltning.
Bonus: Exempel på gestaltning från Octavia Butler med flera författare.

LEKTION 6: Stilmedveten med Ursula
Denna lektion viger vi till ordens magi: hur du skapar känslor och spänning med inte bara rytm och melodi utan också bildspråk. Vi tar också upp konsten att hitta på och införliva egna ord och begrepp i skrivandet.

Bonus: Stilövning med Ursula K. Le Guin

LEKTION 7: Bokförlag och följebrev
Vilka svenska bokförlag ger ut fantastik? Hur skriver du ett följebrev som väcker intresse och hur vänder du dig till ett förlag på ett proffsigt sätt? Var och en får göra en författarplan för att ta sitt skrivande vidare bortom skrivarkursen. 

Vi blev utgivna
Här kan du läsa mer om Jorun Modéns utgivna elever: 
Forfattarkurs.se/walk-of-fame-vi-blev-utgivna/

Jorun Modén
Din kursledare har skrivit fantasyromanen Samael (som finns onämnd i antologin Från Tolkien till Thydell), Embla: Om du ändå levde nu, den prisbelönta SF-novellen Socioterna, flera fantasynoveller, bestiariet Vidunder: Om magiska väsen och deras läten samt Skriv skriv skriv: Verktyg för författare. Läs mer om Jorun och hennes böcker här:
Forfattarkurs.se/om-forfattaren/

Samael – min debutroman | Författarkurs.se
Betyg
Joruns kurser får ständigt högsta betyg från deltagarna och målet är att du ska bli lika nöjd. 

Bokningsvillkor
Bokningen är bindande, men om deltagaren blir sjuk eller råkar ut för en olycka, återbetalas hela kursavgiften. Om deltagaren avbokar av andra skäl, återfås inte kursavgiften. 

Har du frågor eller funderingar? Maila jorun.moden@gmail.com