Manusgruppen: Verktyg, manus och inspiration

Arrangör Författarkurs.se
Tid 2024-09-02 18:002024-12-16 21:00
Plats La Petite Mort, Karlaplan, STOCKHOLM, Stockholm
Intresseanmälan (gratis - du får mer information när programmet är klart)
 

Manusgruppen ges igen med start den 26 augusti eller den 2 september 2024. Välkommen att skicka in en intresseanmälan - det här är en kurs som ofta blir fulltecknad mycket snabbt. Du kan också mejla jorun.moden@gmail.com för att ställa dig i kö. Till denna kurs behöver du skicka ett arbetsprov. 

Är ditt mål att bli utgiven författare? Manusgruppen i Stockholm är en författarkurs på avancerad nivå där vi skriver och utvecklar manus men också skapar massor av inspiration. Du behöver ha förkunskaper motsvarande Författarkurs 1 och 2, det vill säga mycket goda grunder i dramaturgi, gestaltning och stil.  Kursen omfattar 8 träffar fördelade över hela vårterminen samt en AW-kväll.  

Din kursledare blir författaren Jorun Modén som även är erfaren lektör och har handlett ett stort antal andra författare till utgivning. Lektörspaketet som ingår i kursen omfattar kommentarer på alla nivåer i ditt skrivande, från dramaturgi till karaktärsutveckling, gestaltning och stil. Om det behövs ingår även förslag på exakt vad du ska stryka för att höja drivet, formuleringar som kan lyfta din stil och stavning. 

När din bokning är klar får du ett kvitto och ett mail skickas automatiskt till Författarkurs.se. Om du hellre vill ha en faktura går det bra att maila mig på jorun.moden@gmail.com   Det går även fint att be om att få dela upp kursavgiften. 

STANDARDPAKETET innebär att du får kommentarer på alla nivåer i ditt skrivande, från dramaturgi till karaktärsutveckling, gestaltning och stil. Om det behövs ingår även förslag på exakt vad du ska stryka för att höja drivet, formuleringar som kan lyfta din stil och stavning. Texterna delas upp på minst 2 tillfällen, max 4 tillfällen och gärna i hela kapitel. 25 sidor totalt (beräknat på minst 1 ½ radavstånd och 12 punkter samt Times New Roman och normala marginaler). Pris: 3.200 kr (inklusive moms 780 kr).

STORA LEKTÖRSPAKETET innebär dubbelt så många sidor, max 50 sidor totalt. Texterna delas upp på minst 2 och max 4 inlämningar, gärna i hela kapitel. Pris: 3.950 kr (inklusive moms 760 kr).

Vi träffas på La Petite Mort alldeles vid Karlaplan i Stockholm. Varje träff sänds dessutom via ZOOM så att du kan ansluta även om du har lättare förkylningssymptom. Vi spelar in varje lektion via ZOOM så att du har möjlighet att ta del av alla seminarier även om du råkar bli förkyld eller får förhinder. Via ZOOM får du även göra skrivövningar och arbeta i grupper.  

Ryggraden i Manusgruppen är verktygslådan från Författarkurs 3 men det som är unikt för denna grupp är att du får 8 seminarier med helt eller delvis nya ämnen. Du får dessutom vara med och önska ämnen och teman. 

Lärarfeedback 18:00
Den grupp som ska få lärarfeedback börjar klockan 18:00.

Verktyg och inspiration 19:00
Klockan 19:00 - 20:00 får du ta del av cirka en timmes verktyg och inspiration för författare.

20:00 - 21:00 
Från klockan 20:00 finns ytterligare tid för grupparbete och lektörssamarbeten (första gruppen kan välja att avsluta). Kvällen avslutas klockan 21:00. 


Varannat datum träffar du medlemmar ur din grupp för att genomföra lektörssamarbeten, och samtliga datum är du välkommen för att ta del av inspiration och verktyg samt diskussion. Dessutom träffas alla som vill på författarpub/ after work vid ett tillfälle under terminen. Vi pratar skrivande och utbyter kreativitet och tips. 

I manusgruppen utvecklar och förädlar vi manus samtidigt som vi skapar inspiration och ett kreativt andrum. Du kommer att ha möjlighet att arbeta i den takt som passar dig och får handledning både från mig som kursledare och dina författarvänner i gruppen. 

Lärarfeedback Alla får lärarfeedback + feedback på ett synopsis på max 1000 ord. Du som väljer standardpaketet får lärarfeedback på upp till 25 sidor. Stora lektörspaketet innehåller upp till 50 sidor. Radavståndet ska vara minst 1 1/2 och textstorleken 12 punkter. Marginalerna ska vara normala. Följande ingår också i kurspaketet:

1. Riktlinjer för samarbete med övriga författare. Studiematerial om konsten att utbyta kritik och hur man lektörsläser varandras manus. Undan för undan lär du dig att vässa ditt eget manus, men också hur du hjälper andra författare med lektörsläsning.

2. Manustips, stilutveckling och berättarteknik.
Du får under terminen praktiska tips för hur man undviker vanliga nybörjarmissar i manus, men också avancerade lektioner om bland annat stilutveckling. Vi lägger särskilt fokus på scenteknik, exposition, gestaltning och redigering på lektörsnivå. Teoriavsnitten varierar beroende på deltagarnas behov. 

3. Din egen skrivargrupp för att få feedback både från kursledaren och från 2 – 3 andra författare. Jorun Modén lektörsläser ett urval texter ur ditt manus. 

4. Handbok för att redigera manus. Du får grundläggande verktyg för redigering av manus redan i början av terminen. När terminen är slut får du dessutom manusgruppens handbok (levereras som pdf) så att du i lugn och ro kan repetera och även tillämpa våra olika verktyg på ditt manus, hela vägen i mål.

SCHEMA
Träff nr 1: Ta med synopsis upp till 3 sidor - skicka gärna till din grupp i förväg. Du kommer att samarbeta med 2 – 3 andra författare och ni lektörsläser ca 5 - 10 sidor åt varandra inför era träffar. Du väljer mellan djuplodande feedback på 5 sidor per träff, eller övergripande på 10 sidor. Diskussionstid om samarbete för alla grupper + lektörsutbyte för grupp 1. 

Träff nr 2 – 8 Seminarier och lektörssamarbeten. Sista lektionen ägnar vi åt planering och tips inför vidare manusutveckling. Lektörsläsning från kursledaren levereras skriftligen men det blir också minst 2 tillfällen till personlig diskussion med kursledaren under terminen. 

PROGRAM HÖSTTERMINEN 2024
Måndagar 18:00 - 21:00
(Halva gruppen börjar 18, halva 19)

2 september

1. GÖR SLUT MED SKRIVKRAMP
Tema skrivkramp men också konsten att komponera ett slut som levererar. Det finns många skäl till att drabbas av skrivkramp men den goda nyheten är att du kan hitta en lösning när du väl har identifierat orsaken. Och hur levererar vi slut som får läsaren att tappa andan?
Vi pratar om var just du befinner dig i ditt nuvarande projekt. Om du behöver får du dramaturgiska modeller anpassade till olika genre. Var redo att presentera ditt manus och agera bollplank inom din grupp. 

Hemuppgift: Skicka synopsis till din grupp. Skicka också texter inför träffen för att komma igång med samarbeten.
18:00 Lektörsutbyte för blå grupp, inklusive synopsis.
19:00 Seminarium för alla.
20:00 Blå grupper slutar för kvällen. Tillfälle att byta feedback för gröna grupper.

16 september
2. SKRIV SOM I HOLLYWOOD
En lektion där vi använder knep från filmens värld för att skapa anslående scener men också snygga och smidiga övergångar. Vi jobbar också med ljudsättning och musik. Alla som önskar får med sig en kompass till berättelsens form (Ouroboros) och en checklista för en mer kreativ redigering.. 

18:00 Lektörsutbyte för gröna grupper, inklusive synopsis.
19:00 Seminarium för alla.
20:00 Gröna grupper slutar för kvällen. Tillfälle att byta feedback för övriga.

30 september
3. OFRIVILLIGA HJÄLTAR

Måste våra karaktärer ha ett mål? Om målmedvetna, ovilliga och passiva hjältar samt de spännande antihjältarna. Vi passar på att utforska osympatiska karaktärer som vi ändå älskar och karaktärers utveckling från ett tillstånd till ett annat.  18:00 Lektörsutbyte för blå grupp.

19:00 Seminarium för alla.
20:00 Blå grupper slutar för kvällen. Tillfälle att byta feedback för övriga.
2 oktober AW klockan 18:00
Vi träffas på en restaurang för att inspireras och ha trevligt - samling klockan 18:00.

14 oktober
4. DU SKÖNA NYA VÄRLD
Hur kan vi erövra ny mark som författare? Vi betraktar historia, nutid och framid på spaning efter teman, roller och frågor att utforska. Det kan handla om ämnen som skrämmer, som får oss att skämmas eller som ligger helt rätt i tiden. Vad vill vi förmedla? 18:00 Lektörsutbyte för gröna grupper.
19:00 Seminarium för alla.
20:00 Gröna grupper slutar för kvällen. Tillfälle att byta feedback för övriga.

4 november
5. EN STIL SOM BÄR
Vi har fått höra att vi ska visa snarare än berätta, men ändå finns framgångsrika berättande författare som Bonnie Garmus, Paulo Coelho och Jonas Jonasson. Det finns magiska berättare och klyschiga gestaltare. I kväll studerar vi vad som lyfter ditt skrivande oavsett vilken sorts författare du är.

18:00 Lektörsutbyte för blå grupp.

19:00 Seminarium för alla.
20:00 Blå grupper slutar för kvällen. Tillfälle att byta feedback för övriga.

18 november
6. DR JEKYLL OCH MR HYDE Med Dr Jekyll och Mr Hyde som metafor tränar vi på att bli våra egna bollplank - och bli bättre bollplank åt varandra. Hjärnans förmåga att skapa nya idéer och originella tankar går att träna upp. Vi har roligt samtidigt som vi får spetskompetens (vilket är extra viktigt i tider av AI), förbättrar minnet och skapar nya kopplingar i hjärnan.

18:00 Lektörsutbyte för gröna grupper.

19:00 Seminarium för alla.
20:00 Gröna grupper slutar för kvällen. Tillfälle att byta feedback för övriga.

2 december
7. THRILLERKNEP FÖR SPÄNNING
Vi låter oss inspireras av författare som Stacy Stokes för att höja spänningen. Du får lära dig att behärska knep som att skapa en ”Red herring” - villospår som distraherar medan du planterar ytterligare ledtrådar. Vi studerar även atmosfäriska ledtrådar: konsten att skapa stämning och förebåda med hjälp av situationer och symboler (som att någon sminkas till sjöjungfru och senare stöter på en verklig sjöjungfru). 18:00 Lektörsutbyte för blå grupp.

19:00 Seminarium för alla.
20:00 Blå grupper slutar för kvällen. Tillfälle att byta feedback för övriga.

16 december
8. FÖRFATTARBESÖK OCH FÖRELÄSNINGAR
Författarbesök och föreläsningar. Vilka är författarens möjligheter till intäkter och roliga uppdrag? De flesta moderna författare står på flera ben, till exempel författande, föreläsningar, lektörstjänst, frilansande och skolbesök. Hur hittar vi fler uppdrag och hur förbereder man sig inför ett framträdande?
18:00 Lektörsutbyte för gröna grupper.
19:00 Seminarium för alla.
20:00 Gröna grupper slutar för kvällen. Tillfälle att byta feedback för övriga.

11 december (en onsdag)
SPARA GÄRNA DETTA DATUM
Vi har ett extra datum reserverat i händelse av förkyld kursledare.


Plats: La Petite Mort vid Karlaplan

Kaffe/ te + chokladbit ingår i fysisk kurs. Ta gärna med fika eller mellanmål om du önskar. 


Bokningsvillkor:  Bokningen är bindande, men om deltagaren blir sjuk eller råkar ut för en olycka, återbetalas hela kursavgiften mot uppvisande av läkarintyg. Om deltagaren avbokar av andra skäl återfås inte bokningsavgiften. 

Frågor eller funderingar? Maila jorun.moden@gmail.com
Till arrangörens hemsida: http://forfattarkurs.se