Ledarskap och framtidsarbete med biomimik

Arrangör Sofiainstitutet i samarbete med Kompetensgruppen
Tid 2021-05-06 09:0010:00
Ledarskap och framtidsarbete med biomimik
 


Vad har blommor, fjärilar, slemsvampar och korallrev med ledarskap och framtidsarbete att göra? Jo väldigt mycket. Det är nu vi behöver lyssna på naturen och hur den gör för att skapa starka och hållbara lösningar. Det finns 4 miljoner växter och djur som sitter på svar som vi behöver för att hitta nya sätt att tänka, kring hur vi kan ta oss an utmaningar och driva hållbar utveckling. Biomimiken öppnar upp för lösningar som naturen har utvecklat under 3,8 miljoner år. Frågor som vi skulle kunna få svar på från naturen är:

  • Hur kan vi omvandla luftens fuktighet till vattenkällor genom att studera hur kameler ger sig själva vätska utan att dricka.
  • Kan byggsektorn lära av hur snäckorna tillverkar hållbara och samtidigt porösa byggmaterial så att vi kan reducera vikten vid transport av byggmaterial i framtiden?
  • Vad kan slemsvampar lära oss om att bygga infrastruktur, hållbart och effektivt? Det studeras redan i delar av världen när man bygger nya stadsdelar. 
Världen står inför stora utmaningar och även om det kan se ut som om det är miljöförstöring, krig och terrorism som är några av problemen så är det bara symptom på den underliggande orsaken: Bristfälligt ledarskap som saknar förmåga att navigera i en föränderlig och komplex värld och som inte förstår och kan förmedla hur man skapar hållbart liv. Det viktiga nu är att vi förstår hur naturen gör och att vi lyckas omsätta det i vårt sätt att leva. 


Föreläsare Agneta Nyholm

Agneta Nyholm, är skribent och författare. Hennes böcker har sålt i över 250 000 exemplar. Hon har utbildat kvinnor i ledarskap i tio år på Sofiainstitutet. Hon är en vass samhällsdebattör, historisk futurist och opinionsbildare med mycket värme och humor.  Hennes senaste bok Naturligt Vis handlar om ledarskap och omställningsarbete med biomimik. 

12 veckors utbildning

Föredraget är en introduktion på en 12 veckors utbildning i – Kvinnor och framtidens ledarskap arrangerad av Kompetensgruppen i Stockholm där biomimik är ett basämne.Vill lyssna men kan inte då…

Om du inte kan vara med på utsatt tid anmäl dig ändå och få föredraget (skickad) skickat till dig.

Boka ett föredrag

Vill du boka ett föredrag i ämnet kontakta Kompetensgruppen anders.akerman@kompetensgruppen.se tel 070-5509886