Dödsorsak: Kvinna

Arrangör Unizon, Jämställdhetsmyndigheten
Tid 2019-11-27 09:0016:30
Plats Gothia Towers, Mässans gata 24, Göteborg
Dödsorsak: Kvinna
 

Dödsorsak: Kvinna - nationell konferens

Mäns dödliga våld mot kvinnor har mer än fördubblats på ett år. Förra året dödades 22 kvinnor av män de hade eller hade haft en relation med, jämfört med 10 kvinnor år 2017. 

Hela samhället måste dra i nödbromsen och det krävs kraftfulla satsningar för rättsväsendet, hälso- och sjukvården, socialtjänsten och civilsamhället. Som en del av detta bjuder Jämställdhetsmyndigheten och Unizon in till en nationell kunskapshöjande heldagskonferens om mäns dödliga våld mot kvinnor. Konferensen är en del av En vecka fri från våld!

Medverkande:
Lena Ag, generaldirektör Jämställdhetsmyndigheten, håller inledningstal.

Nina Forselius, statistiker/utredare Brottsförebyggande rådet (Brå). Tagit fram årlig statistik om dödligt våld i parrelation. Arbetar med statistik kring hatbrott.

Carina Hällberg och Moa Mannheimerr, utredare dödsfallsutredningar, Socialstyrelsen.

Gunilla Krantz, professor i folkhälsovetenskap vid Göteborgs universitet samt forskare vid Västra Götalandsregionens kompetenscentrum om våld i nära relationer (VKV).

Ulrika Rogland, jurist med mångårig erfarenhet inom rättsväsendet och kammaråklagare i det uppmärksammade rättsfallet om mordet på Lugnet i Malmö 2012. Arbetar nu som målsägandebiträde och driver egen advokatbyrå.

Kerstin Weigl och Kristina Edblom, Aftonbladet, journalister och författare. Tillsammans har de kartlagt samtliga mord på kvinnor utförda av en närstående under 2000-talet, vilket resulterat i boken I händelse av min död (2019) samt podden ”Dödade kvinnor”.

Moderatorer: Olga Persson, generalsekreterare Unizon och Katarina Björkgren, senior utredare Mäns våld mot kvinnor, Jämställdhetsmyndigheten. Fler talare kan tillkomma.

Tid: 27 november 2019 kl 9:00–16:30
(09-09.30 registrering och kaffe)
Plats: Gothia Towers, Mässans gata 24, Göteborg
Pris: Kostnadsfritt, no show-avgift 1 500 kr.

Fika och vegetarisk lunch ingår - glöm inte ange eventuella allergier vid anmälan.

Sista anmälningsdatum är 15 november.