Framtidens hållbara och robusta infrastruktur och nya organisationsformer för att skapa den
Arrangör | Cleantech Östergötland, SPIRA nätverket |
---|---|
Tid | 2024-09-26 13:00 – 17:00 |
Plats | Linköping, Lasarettsgatan 1, Linköpings Naturcentrum, Linköping |
Under beredskapsveckan i vecka 39 samlar Cleantech Östergötland och SPIRA ledande experter och aktörer inom offentlig förvaltning, energiförsörjning och samhällsplanering för att utforska hur strategiska beslut kring beredskap kan fungera som en katalysator för hållbarhetsarbete. Genom att stärka vår beredskap kan vi också främja innovation, resiliens och hållbara lösningar för både lokalsamhällen och nationella strukturer.
Seminariet fokuserar på konkreta exempel, från hur framtidens robusta kommunikationsnät kan designas, till hur autonom energiproduktion och lokala energisystem kan bidra till ökad resiliens i krislägen. Vi tittar också på hur energigemenskaper kan hjälpa Sverige att uppnå EU klimatmål och skapa ett mer hållbart och motståndskraftigt samhälle.
Program
- Mikael Åhlman, Region Uppsala
- Mikael Åhlman kommer bland annat att tala om hur beredskapskontrakt kan fungera som en strategisk hävstång för att driva omställning mot ett mer resilient samhälle. Han kommer även att dela med sig av praktiska förslag och strategier från Region Uppsala och diskutera hur liknande metoder kan tillämpas i andra regioner.
-
Fredrik Lindeberg, NetNode
- Fredrik Lindeberg kommer att presentera hur man designar framtidens robusta kommunikationsnät och betona vikten av att våga göra långsiktiga investeringar för att säkerställa hållbara och resilienta kommunikationsnät. Allt detta bidrar till och stödjer en robust och hållbar samhällsstruktur.
- Jonas Birgersson, ViaEuropa
- Jonas Birgersson kommer att presentera en innovativ modell där fastigheter, bostadsområden eller villaföreningar är ihopkopplade i autonoma likströmsnät. Dessa nät kan generera och lagra energi lokalt, vilket skapar en resilient och hållbar energiförsörjning. Presentationen kommer att utforska hur dessa autonoma system kan integreras med det nationella nätet och bidra till en mer hållbar energiförsörjning.
-
Paneldiskussion: Samverkan för resilient infrastruktur och samhällsplanering
- Diskussion om hur olika aktörer – från civilsamhället till näringslivet och det offentliga – kan samverka för att skapa robust infrastruktur och planera för ett mer resilient samhälle. Fokus kommer att ligga på erfarenhetsutbyte och att identifiera konkreta samarbetsmöjligheter.
Paus
- Lena Rainer, Sveriges Energigemenskaper
- Energigemenskaper är en del av EUs strategi för ett klimatsmart Europa. Sverige ligger i botten när det gäller införande. Vad beror det på och hur kan energigemenskaper bli del av ett robustare och mer hållbart Sverige?
- Dejan Ilic, HSB BRF Mjärdevi 2
- Dejan Ilic framför erfarenheter kring nuvarande solcellinstallation och hur den kan användas för ökad resiliens för både elsystemet men även för att stötta boende inom Brf i krislägen. ”Brf planering är ofta fokuserad på kortsiktig ekonomi och Brf-styrelsens diskussioner är sällan kring krishantering. Vad krävs för att Brf ska vara intresserade att hjälpa elsystemets resiliens?”
-
Per Everhill, Tekniska verken
- Per Everhill kommer prata om icke-koncessionspliktiga elnät och de utmaningar som dessa innebär för det svenska energisystemet i ljuset av våra tydliga säsongsvariationer. Per kommer också berätta om virtuell energidelning som ett alternativ till att bygga egna fysiska elnät.
Deltagandet är kostnadsfritt och veckans program är under utveckling och uppdateras löpande.