TEXTILFEST Workshop 3: Mönstertryck på tyg, Elena Semenova Esmail

Arrangör Textilfest, Handens hus, Skellefteå kommun
Tid 2023-04-02 09:0016:00
Plats Medlefors folkhögskola Medleforsvägen 2, Skellefteå, Skellefteå

Eventet stängt för nya bokningar

3. Mönstertryck på tyg
Ledare: Elena Semenova Esmail
Tid: 09:00-16:00
Kostnad: 950 kr för workshop, lunchbuffé, fika förmiddag och eftermiddag
Obs! Workshopen betalas med swish vid ankomst på workshopdagen.
Vid avbokning senare än 7 dagar innan workshop är avgiften 300kr. Epost: handens.hus@skelleftea.se eller sms till 070-6773339.

Kursbeskrivning:
Lär dig bygga mönster för textiltryck och tillverka egna stämplar.
Elena vill introducera dig i den magiska världen av handtryckta mönster. Det är det roligaste hon vet och inspirationen finns överallt! Det går att göra så otroligt mycket med enkla medel. Under kursen får du prova på att konstruera egna mönster, tillverka stämplar och sedan trycka dem på tyg. Inga avancerade verktyg eller dyra material behövs för att komma igång, det mesta har du hemma och textilfärgerna är lätta att få tag i. Vare sig du är nybörjare eller redan håller på med det kreativa skapandet så hoppas Elena att du får lära dig något nytt och får mycket inspiration under workshopen.
Kursens innehåll:
Inspirationsdelen – Elena kommer att visa vad hon hittills experimenterat fram med egna stämplar och mönster för att visa på möjligheterna.
Sedan får du lära dig:
– Enkla sätt att konstruera mönster för stämpeltryck
– Grundtekniken för tillverkning av enkla stämplar
– Att blanda ihop egna kulörer – tillvägagångssätt
– Att trycka på (tvättade och strukna/manglade) ljusa textilier i bomull och lin – nytt eller vintage
– Att fixera dina tryck, tvättråd

Material/verktyg/erfarenhet att ta med sig:
TVÄTTADE ljusa tygbitar i bomull och lin, papperssax, rutat block, blyertspenna/stiftpenna, suddgummi.
Inga förkunskaper krävs.

Presentation av Elena Semenova Esmail:
Elena Semenova Esmail är född och utbildad till industridesigner i Ukraina. Hon kom till Sverige 1991 och är numera bosatt i Hudiksvall. Elena har i 15 år arbetat som illustratör och grafisk formgivare för att sedan vända om – återuppta vävningen vid Forsa folkhögskola och även lära sig screentryck. Vikarierade sedan där i tre år som lärare, mest i textiltryck, och hade två sommarkurser.
Elena blev fast i textiltryck – det roligaste hon vet. Trycker på tyger, dukar, mattor, kork och linoleum – utforskar och utvecklar olika tekniker, material och skapar egna mönster.
Hon har utformat flera kurser och workshops i blocktryck och varit på olika platser, mest i Norrland, där hon delat med sig av de nyvunna kunskaperna. Kurserna tar upp olika ämnen i mönster- och trycktekniker, både för nybörjare och de mer erfarna som vill djupdyka.