Nya svenska landskapsrätter

Arrangör Länsstyrelsen Västernorrland
Nya svenska landskapsrätter
 

Var med och ta fram ditt landskaps nya landskapsrätt!


25 nya landskapsmåltider ska utses i den nationella satsningen Nya Svenska Landskapsrätter och för att utse ett bidrag från Ångermanland och ett från Medelpad utlyses en tävling. Professionella kockar och matkreatörer i dessa landskap har möjlighet att tävla med en trerätters servering som representerar vår del av Sverige.

De tävlande lagen ska bestå av en professionell kock och råvarorna i rätterna ska komma från minst en lokal livsmedelsproducent. För att stärka framtidens restaurangnäring ska varje lag även inkludera en restaurangskoleelev från någon av de regionala restaurangutbildningarna. Lagen tilldelas en utvald elev av projektgruppen för Nya Landskapsrätter.

- Västernorrland har två unika landskap med smaker som vi är stolta över och som vi vill ge både lokalbefolkningen och turister möjligheten att uppleva och njuta av. Genom den här satsningen skapas förutsättningar att stärka lokala livsmedelsproduktion, samt att lyfta restaurang- och besöksnäringen i vårt län, säger Berit Högman, landshövding i Västernorrland.

- Ambitionen är en nyskapande gastronomisk trerätters landskapsmåltid uppbyggd kring lokala råvaror, drycker, måltidstraditioner samt textiler, glas, porslin och annat som hör till en måltidsupplevelse där njutning är i fokus enligt Carl Jan Granqvist, ledamot i Gastronomiska akademien och en av initiativtagarna till Svenska Landskapsrätter.

Tävlingsdag: Måndag 26 september
Sista anmälningsdag: Torsdag 6 september


Mer information om tävlingsdagen kommer efter sommaren, läs gärna mer på Länsstyrelsen Västernorrlands hemsida. Vi ser fram emot din anmälan!