Premiär UNDERDOGS Luleå

Arrangör Luleå kommun och Filmpool Nord AB
Tid 2018-01-28 14:30
Plats Sandrew biografen Luleå, Luleå

Eventet stängt för nya bokningar

Ämnet är brännande aktuellt. Elitidrottande 
kvinnors vardag, träning, jobb och matcher.

I dokumentärfilmen UNDERDOGS följer vi landslagsspelarna 
och klubbspelarna i Luleå Hockey/MSSK Johanna Fällman #5 och Emma Eliasson #19 i deras liv både på och utanför isen. Fällman har varit en spelare som kommit underifrån med rätt mycket kall och hård bänktid medan Eliasson spelat i landslaget sedan hon var 14 år. Men säsongen 2016/2017 förändras bådas hockeykarriärer drastiskt.

Vi har under våren fått ta del av USA:s hockeydamer och deras krafttag för att få igenom högre arvoden. Med de nya avtalen kommer USA:s damer få en ersättning på runt 17.500 svenska kronor i månaden. Här i Sverige är Damkronornas ersättning under landslagssamlingar 0 kronor. För ett par år sedan hade de 200 till 250 kronor per dag. Men den ersättningen har tagits bort.

Den påläste vet att spelarna i Tre Kronor inte heller får någon dagsersättning under mästerskap, men deras förutsättningar skiljer sig ordentligt från Damkronorna. Herrspelarna har alla en rejäl lön från sin klubb och behöver inte ta semester eller tjänstledigt från ett jobb som de måste ha vid sidan om elitsatsningen.

Tillsammans tjänar hela laget Luleå Hockey/MSSK strax under vad en enda genomsnittligt betald herrspelare gör i  SHL. De flesta klubblags-spelarna i damlagen har ingen ersättning alls och de bäst betalda damspelarna ligger på mellan 8.000 - 10.000 kr i månaden.

När 14 spelare från damkronorna 2016 skrev ett brev till landslagsledningen och bad om bättre villkor, bad de inte om högre lön. De bad om att få bli behandlade med större respekt. Efter brevet blev Emma Eliasson, som höll i pennan, petad av förbundskaptenen Leif Boork från 
landslaget.